Zachytávače melasy k vodní dýmce: Mýty a realita

Zachytávače melasy k vodní dýmce: Mýty a realita

Zachytávač melasy je praktické příslušenství k vodní dýmce, které nasadíte mezi tělo vodní dýmky a korunku. Tento kousek může vylepšit chuť a celkový zážitek, oceníte jej ale zejména při čištění vodní dýmky. K čemu je zachytávač melasy dobrý, jak funguje a jaké kolem něj kolují mýty? Pojďme se na to podívat.

K čemu slouží zachytávač melasy?

Zachytávač melasy slouží jako příslušenství k vodní dýmce, které nasadíte mezi tělo a korunku dýmky. Jeho hlavním účelem je zadržet stékající melasu z tabákové směsi a zabránit jeho protékání do těla a vázy vodnice.

Vniknutí melasy do vázy má vliv nejen na estetickou stránku, ale může zhoršit hlavně zážitek z kouření. Větší množství melasy zahušťuje vodu, což následně vede k jejímu probublávání a natečení do hadice. Na zachytávač si jistě s radostí vzpomenete i při čištění vodnice, které bude mnohem jednodušší – ušetříte čas a prodloužíte životnost vodnice.

vodní dýmka se zachytávačem melasy

Typy zachytávačů melasy

Existují různé typy zachytávačů melasy. Výrobci často nabízí modely, které jsou určené přímo pro vodní dýmky jejich značky a někdy se můžete setkat i se zachytávači, které jsou součástí vodní dýmky, což je typické například pro Blade Hookah nebo novinku Alpha Hookah Oro.

Pokud však plánujete nákup zachytávače dodatečně, vybírejte průměr zachytávače melasy podle průměru konektoru na korunku, ale nezapomeňte navíc zohlednit parametry těsnění.

Mýty kolem zachytávačů melasy

Nyní si povíme něco o mýtech, které kolem zachytávačů melasy kolují a pokusíme se vám pomoci vyhodnotit, zda zachytávač ke své vodní dýmce potřebujete.

Mýtus 1: Zachytávač melasy zhoršuje chuť

Někteří lidé tvrdí, že zachytávač melasy ovlivňuje chuť vodnice, protože prodlužuje cestu kouře skrz tělo, kde se usazují molekuly a chuť ztrácí svou intenzitu. Podle některých dokonce kouř nepřijde do kontaktu s melasou. My však zastáváme názor, že pokud se tento efekt vůbec vyskytuje, je minimální a nevýznamný.

Mýtus 2: Korunka nesedí na zachytávači melasy bezpečně

Další vyznavači používání vodní dýmky bez zachytávače melasy nadávají na stabilitu, respektive nestabilitu korunky na zachytávači. Reálně však vše záleží jen na výběru správné velikosti podle průměru korunky a velikosti těsnění.

Realita: Zvýšení výšky vodní dýmky

Jedinou skutečnou nevýhodou při použití zachytávače je větší výška vodní dýmky. Zejména u vyšších modelů již může být její používání nepohodlné, a zvyšuje se riziko jejího převrhnutí. Řešení je však jednoduché – dávejte si větší pozor.

Za nás je zachytávač melasy v každém případě příslušenství, které dokáže výrazně zlepšit zážitek. Pomůže vám eliminovat pokaženou session, zjednoduší čištění a prodlouží životnost vaší vodní dýmky.