Neobvyklá příprava vodní dýmky s pivem

Neobvyklá příprava vodní dýmky s pivem

Pivo Češi milují, proto nikoho nemůže překvapit, že nejednoho dýmkaře láká experiment s jeho přidáním do vodnice. Jak pivo změní chuť vodní dýmky a jak ji s pivem správně připravit?

Vodní dýmka s pivem

Pivo je sice alkohol, ale není příliš silný (pokud se bavíme o standardní desítce nebo dvanáctce). Někteří dýmkaři si rádi vychutnají session i s vychlazeným půllitrem, to ale nedoporučujeme – alkohol se s kouřem z vodní dýmky příliš neslučuje a často vyvolává zbytečný bolehlav.

Nabízí se však možnost experimentovat a přidat pivo přímo do vázy vodní dýmky. Jedinečná chuť piva smíchaná s vůní tabáku nabízí novou paletu chutí, která stojí za vyzkoušení. Je ale potřeba ji připravit správně. Na konci článku najdete hned dva způsoby, jak dýmku s pivem připravit.

vodní dýmka s pivem

Jak chutná vodní dýmka s pivem?

Klasické pivo obsahuje slad a chmel, jejichž aroma se naplno rozvíjí při zahřátí. Tyto výpary chuť tabáku nepřehluší, ale příjemně obohatí. Jak dýmka s pivem chutná?

Zkuste zajít do sauny a na horké kameny si stříkněte kvalitní pivo. Po místnosti se rozvine opojná, dlouho přetrvávající vůně. Jelikož tabák zahříváte na mnohem nižší teplotu, chmelové aroma bude slabší, tak akorát výrazné a příjemné.

Vodní dýmka s pivem stojí za vyzkoušení, i když pivu neholdujete. Právě v kouři z dýmky se odhaluje chuť piva v jeho čisté podobě – možná vás překvapí, jak moc se liší od té v nápoji.

Dá se opít vodní dýmkou s pivem?

Nepochybně. Při kouření dýmky připravené s pivem vdechujete nejen chmelové výpary, ale také výpary alkoholu. Přestože v pivu alkoholu zase tolik není, stačí to a rozhodně byste při kouření takové dýmky neměli pít alkohol. Za žádnou ceu si také nesedejte za volant, jelikož můžete mít v krvi obsah alkoholu.

Jaký použít tabák do vodní dýmky s pivem?

Stejně jako u klasické vodní dýmky, i u dýmky s pivem záleží na vašich chuťových preferencích. Určitě však nešlápnete vedle s tabákem do vodní dýmky s příchutí citronu, pomeranče, grapefruitu, limetky, máty, zázvoru, melounu, broskve, třešně, meruňky nebo koly. Zajímavá je také borůvka nebo malina.

Podle nás moc nefungují chutě jako kokos, mango, jahody a čokoláda. Ale jak jsme řekni na začátku, je to otázka vkusu.

Recept na pivní vodní dýmku: Tradiční metoda se studeným pivem

Příprava vodní dýmky s pivem je docela jednoduchá. Aby vše fungovalo perfektně, je však dobré řídit se základními pokyny.

  1. Vezměte dobré pivo a přidejte ho do vázy společně s vodou. Poměr vody a piva je individuální, piva by však nemělo být příliš, aby nepěnilo. Doporučujeme zhruba 200 ml na 2litrovou vázu.
  2. Pro zvýraznění chuti a zjemnění alkoholových výparů můžete do baňky přidat led. Čím více, tím lépe, ale přidejte ho nejdřív jen do vody, jinak by začalo při kouření pivo pěnit.
  3. Pro zlepšení chmelového aroma můžete experimentovat také s přidáním citronu nebo pomeranče.
  4. Sestavte vodní dýmku, nabijte tabák dle vlastní volby (tipy na příchutě najdete výše) a umístěte rozžhavené uhlíky. Speciálně u vodní dýmky s pivem doporučujeme použití kaloudu, který umožní kontrolu teploty a stavu tabáku při kouření.
  5. Nechte tabák zahřát 3–7 minut (záleží, jaký typ používáte) a pusťte se do kouření. Na začátku vycházejí silnější alkoholové výpary, po odebrání jednoho uhlíku a mírném zchlazení se však chuť stabilizuje a stává se jemnou a harmonickou.

Recept na pivní vodní dýmku: Neobvyklá metoda s teplým pivem

Kromě tradiční přípravy vodní dýmky se studeným pivem můžete experimentovat také s teplým pivem. Zajímavá je jak chuť, tak kouř a metoda určitě stojí za vyzkoušení. Pamatujte však, že váza musí být ze silného skla, které vydrží vyšší teplotu tekutiny. Jak na to?

  1. Smíchejte čistou vodu a kvalitní pivo v poměru přibližně 5:1 (voda:pivo). Směs nad vodní lázní zahřejte na teplotu 50–60 °C. Pokud nemáte teploměr, přestaňte směs zahřívat ve chvíli, kdy se kolem okrajů objeví malé bublinky.
  2. Pro jistotu nechte směs asi tři minuty zchladnout a mezitím vázu vypláchněte teplou vodou, aby nevznikl příliš velký teplotní rozdíl, kvůli kterému by mohlo prasknout sklo. Poté směs opatrně nalijte do vázy.
  3. Po přidání tekutiny do vázy můžete přidat ještě pár plátků citronu nebo pomeranče, které zvýrazní chuť. Pro neobvyklou, až orientální chuť vyzkoušejte tyčinku skořice nebo několik hřebíčků.
  4. Sestavte vodní dýmku, nabijte tabák dle vlastní volby (tipy na příchutě najdete výše) a umístěte rozžhavené uhlíky. Opět doporučujeme použití kaloudu, které umožní kontrolu teploty a stavu tabáku při kouření.
  5. Nechte tabák zahřát 3–5 minut (záleží, jaký druh používáte) a začněte opatrně kouřit. Na začátku bude tah poměrně těžký, ale po chvíli začne dýmka příjemně táhnout a chuť chmele se odhalí na maximum, aniž by přebila tabák.

Pivní vodní dýmka je super experiment, ale nedoporučujeme dopřávat si ji příliš často. Kombinace alkoholu a nikotinu rozhodně není zdraví prospěšná. S mírou a jako zajímavý zážitek pro nevšední chuť je však super.