K čemu slouží osobní náustky na vodní dýmku?

K čemu slouží osobní náustky na vodní dýmku?

Každý zkušený dýmkař, ale i zapálený začátečník by měl mít svůj osobní náustek. Slouží jako ochrana před choroboplodnými zárodky a zároveň jako stylový doplněk. K čemu slouží, proč jej používat a jak vybrat ten správný?

Co je to osobní náustek na šlauch?

Při sdílení vodní dýmky s přáteli je vhodné používat náustek pro eliminaci přenosu bakterií. Z čajoven a dalších podniků pravděpodobně znáte jednorázové hygienické náustky z plastu, existuje ale sofistikovanější varianta – osobní neboli personální náustek.

jednorázové náustky na vodní dýmku

Personální náustky jsou nejčastěji vyrobené ze dřeva, silikonu nebo kombinace různých materiálů a lze je nosit na krku. Kromě toho, že šetříte přírodu snížením množství použitých plastů také získáte skvělý doplněk.

Náustky se obvykle skládají z malé silikonové hadičky, karabiny nebo gumičky a šňůrky nebo řetízku. Každý výrobce se však snaží svému produktu dodat kouzlo pomocí drobných úprav, abyste vyčnívali z davu. Najdete například značkové náustky jako Japona Hookah z kombinace akrylátu a bronzu na textilním provázku nebo korálkovém řetízku z kamenů či dřeva.

personální náustky na vodní dýmku

Proč používat osobní náustek?

Hlavním důvodem použití osobního náustku je samozřejmě bezpečnost při kouření vodní dýmky. Faktem je, že v dýmce a v náustku (ne osobním) je při kouření spoustu mikrobů. Není divu: vlhkost a vysoká teplota tvoří ideální prostředí pro jejich množení. Navíc – nikdy nevíte, jak je na tom zdraví toho, kdo kouřil před vámi a jestli je samotný náustek čistý.

Pro profesionály v podnicích je osobní náustek naprostá nezbytnost. Potřebují připravit desítky vodních dýmek každý den a nejlepší způsob, jak udržovat hygienu je právě osobní náustek.

Kromě toho ale osobním náustkem dáváte zbytku světa najevo, že patříte mezi milovníky vodních dýmek. Můžete jej nosit na krku, mít náustek vždy po ruce a využít jej jako módní doplněk.

Jaký náustek vybrat?

Co se týče zavěšení na krk – ať už si vyberete řetízek, stuhu nebo třeba korálky – záleží jen na vašem vkusu. Důležitý je však materiál, ze kterého je vyrobený samotný náustek.

Na jedné straně náustku je vždy silikonová trubička, druhá strana je však obvykle vyrobená z kovových slitin. Mosaz a zinek mají antibakteriální vlastnosti, ale mohou zrezivět. Naštěstí přichází na pomoc nám všem známá slitina: stará dobrá nerezová ocel, která může bez následků přijít do styku s vodou.

Existují také speciální náustky, například náustky s gelovou vložkou. Vložku stačí dát před session na 30–40 minut do mrazáku a pak už si jen užívat až hodinu příjemně chlazeného vzduchu. Tuhle vychytávku oceníte hlavně v létě.

Naši nabídku osobních náustků od různých výrobců neustále rozšiřujeme. Objednávat je můžete jak na našem e-shopu, tak v maloobchodních prodejnách. Vyberte si svůj náustek a neriskujte zbytečně své zdraví.