co pít při kouření vodní dýmky

Nejlepší nápoje při kouření vodní dýmky

Máte po kouření dýmky pocit sucha v ústech? Všichni opravdoví znalci dýmkaření dobře vědí, že dýmku je nutné spláchnout. Je to kvůli tomu, že jakýkoliv kouř, který se dostane do našeho těla, dehydratuje buněčnou strukturu. Bez doplnění tekutin se tedy může objevit nejen sucho v ústech, ale dokonce bolesti hlavy.

Vodní dýmka: Co pít a co ne?

Při kouření vodní dýmky se nabízí mnoho lákavých nápojů. Tradiční čaj, osvěžující limonáda, jednoduchá voda, pivko, víno, nebo snad dokonce mléko? Některé jsou však vhodnější, jiné naopak nedoporučujeme. Pojďme se na různé možnosti podívat.

Čaj je jasná volba

Na Blízkém východě a v Indii se vodní dýmka zapíjí výhradně zeleným nebo černým čajem bez cukru, čímž se její chuť posouvá na novou úroveň. Tento legendární nápoj nenarušuje aroma, ale naopak jej podpoří lehkou dochutí.  

Nadšenci do vodních dýmek vědí, jak vybrat tu nejlepší odrůdu čaje, která se hodí k chuti konkrétní tabákové směsi. Když vše klapne, kouření dýmky s dobře připraveným čajem se pak promění ve velkolepou chuťovou show. Za nás rozhodně doporučujeme vyzkoušet exotický mléčný oolong, ale výběr čaje ve výsledku závisí na osobním vkusu.

Sladké nápoje přebíjí chuť

Jakýkoliv ovocný džus nebo jiný sladký nápoj nevyhnutelně utlumí i ty nejjasnější aromatické tóny kuřácké směsi. I když se bavíme o přírodních, neslazených čerstvých šťávách, nedává smysl míchat dva požitky. Nadbytek glukózy navíc nekompenzuje výše zmíněný nedostatek tekutin a žízeň by byla pořád stejná. Jednoduše se dá říct – buď džus nebo vodní dýmka.

vodní dýmka s čajem

Voda je sázkou na jistotu

Vychlazená voda, klidně s plátkem citronu nebo okurky, je výborným doplňkem ke každé dýmce. Doplníte tekutiny, zbavíte se pocitu sucha, příjemně se osvěžíte a nepokazíte krásné aroma samotného kouře. 

Káva na povzbuzení

Kombinace správně připravené kávy s tabákovou směsí může být nesmírně zajímavá. Jelikož vodní dýmka mírně snižuje krevní tlak a káva naopak zvyšuje, jde tak trochu o souboj protikladů, který přináší neobvyklé – ale příjemné – pocity. 

Je však třeba nezapomínat na dvě věci: káva má bohatou chuť i aroma, zvolte ji proto spíše k výraznější tabákové směsi, jejíž chuť nepřebije. Skvělou kombinaci tvoří například čokoládová tabáková směs a turecká káva. Druhým důležitým faktorem je, že káva opět dehydratuje, nezapomeňte proto přidat také sklenici čisté vody.

Originální zážitek s mlékem

Jen málokdo si k vodní dýmce objedná sklenici mléka. Máte pocit, že se tento přírodní nápoj bez výraznější chuti k aromatickému kouři nehodí? Vyzkoušejte třeba mátovou nebo kokosovou vodní dýmku, kterou jen po malých doušcích zapijete mlékem. Nový rozměr chuti vás oslní! Podobně jako voda, mléko aroma nepřebíjí, ale příjemně povzbudí. 

vodní dýmka a alkohol

Alkohol nechte na jindy

Kouření vodní dýmky se bohužel často pojí s popíjením alkoholických nápojů. Například v Rusku už je takřka normou. Přitom alkoholické nápoje – a to včetně piva – chuť vdechovaného aroma kazí, alkohol deaktivuje chuťové buňky, a navíc má tato kombinace negativní vliv na zdraví kuřáka. Připravíte se minimálně o polovinu potěšení a navíc riskujete, že se probudíte s pořádným bolehlavem.

Tip: Místo popíjení při kouření můžete zkusit připravit vodní dýmku s pivem. Jedná se o skutečně zajímavý zážitek.