Tabáky do vodní dýmky: Čím silnější, tím škodlivější?

Tabáky do vodní dýmky: Čím silnější, tím škodlivější?

K čemu slouží osobní náustky na vodní dýmku? Čtení Tabáky do vodní dýmky: Čím silnější, tím škodlivější? 2 minuty Další Jak správně skladovat tabák do vodní dýmky?

Rovnou v úvodu zodpovíme otázku z názvu našeho článku. Ano, silnější tabák je škodlivější. Jestli však chcete porozumět síle tabáku, jeho vlivu na zdraví, a navíc získat rady, jak negativní účinky minimalizovat, čtěte dál.

Jak se liší síla tabáků do vodní dýmky?

Směsi tabáků do vodní dýmky běžně dělíme do tří skupin podle obsahu nikotinu a síly:

  • Tabáky s nízkým obsahem nikotinu: 0–0,15 %
  • Tabáky se středním obsahem nikotinu: 0,15–0,3 %
  • Tabáky s vysokým obsahem nikotinu: 0,3 % a více

Jak vidíte, rozdíl mezi jednotlivými skupinami je malý, pouze 0,15 procentních bodů. Při kouření je však rozdíl ve skutečnosti velmi patrný. Nikotin je toxická látka. Logicky: čím více nikotinu tedy tabák obsahuje, tím je škodlivější.

Jaké tabáky do jednotlivých kategorií například řadíme?

škodlivost silného tabáku do vodní dýmky

Jak minimalizovat negativní vliv nikotinu?

Máte rádi silné tabáky? Nemůžeme vám zakazovat jejich kouření, ani říkat, co máte dělat. Rozhodnutí o vlastním zdraví je na každém z nás. Můžeme vám ale dát pár tipů, jak negativní účinky nikotinu minimalizovat.

  • Pijte co nejvíce tekutin: Při kouření vodní dýmky pomáhají tekutiny z těla odstranit škodlivé látky včetně nikotinu. Vsaďte na vodu, džusy, ovocné nápoje a čaje, vyhněte se limonádám a alkoholu.
  • Dejte si vodnici s přáteli: Když se o vodnici podělíte, přímá spotřeba nikotinu bude nižší a eliminujete riziko otravy nikotinem.
  • Střídejte silné a slabé tabáky: Ve světě vodních dýmek existuje spousta různých tabáků, které se liší silou a chutí. Když budete zkoušet, určitě najdete zajímavou kombinaci chuti a síly u těch slabších, i v případě, že preferujete silnější tabáky.
  • Sportujte a podpořte detoxikaci a celkové zdraví: Že neexistuje nic méně slučitelného než sport a vodní dýmky? Pojďme bořit stereotypy! Nemusíte hned každý den uběhnout maraton, stačí procházka na čerstvém vzduchu.

K problematice zdraví a kouření vodní dýmky se určitě ještě nejednou vrátíme a budeme toto téma dále zkoumat. Prozatím vám doporučíme nakupovat pouze kvalitní tabák v ověřených obchodech, střídání různých typů a vedení zdravého životního stylu.