jak skladovat tabák do vodní dýmky

Jak správně skladovat tabák do vodní dýmky?

Stejně jako každý jiný produkt, i tabákové směsi mají datum spotřeby. Když ho však neskladujete správně, trvanlivost se výrazně zkrátí. Proto máme několik důležitých tipů na správné skladování tabáku do vodní dýmky – zjistíte jak, kde a jak dlouho tabák skladovat a proč na tom záleží.

5 tipů: Jak skladovat tabák do vodní dýmky, aby vydržel

Tabákové listy lze dlouhodobě skladovat, aniž by utrpěla jejich kvalita. Je však třeba zajistit vhodné podmínky, jinak tabák ztratí svou chuť a hodnotu. Stačí dodržet pár jednoduchých zásad, které není těžké implementovat.

1. Tmavé a suché místo

Skladování tabáku na tmavém místě je důležité, protože sluneční záření tabákový list vysušuje. Navíc jeho vlivem může tabáková směs začít kvasit, což narušuje původní chuť a negativně ovlivňuje kvalitu směsi. 

Ideální je skladování v lednici, ale postačí i těsně uzavřená nádobka a skříň – pokud teplota v místnosti nepřekročí 20 °C. V krajním případě doporučujeme tabák alespoň uložit daleko od topných zařízení a přerýt silnou látkou, která nepropouští světlo.

skladování tabáku do vodní dýmky

2. Čisté nádoby z kvalitních materiálů

Tabák skladujte v čistých nádobách z vhodného materiálu – doporučujeme zejména kvalitní kov, keramiku a sklo. Tabák dobře absorbuje veškeré pachy a nečistoty, které se okamžitě projeví na jeho chuti při kouření.

3. Žádné nekvalitní plasty

Ke skladování tabáku hlavně nepoužívejte nekvalitní plasty, jako jsou kelímky na jedno použití. Kromě toho, že neposkytují vhodnou ochranu a mohou narušit chuť se při opakovaném použití z takového plastu uvolňuje formaldehyd, olovo, kadmium a fenol, které jsou pro člověka škodlivé. Při skladování tabáku mohou pronikat do tabákového listu a následně nejen ovlivnit chuť, ale také způsobit otravu.

4. Správná velikost nádoby

Ke skladování nepoužívejte příliš velké nádoby. I v těsně uzavíratelné sklenici tabák vyschne, pokud je v ní prázdný prostor plný suchého vzduchu.

5. Čisté ruce jsou základ

Nikdy s tabákem nemanipulujte bez umytí rukou. Špinavé ruce jsou hlavními přenašeči bakterií – vzniká tak riziko vzniku plísně a naprostého znehodnocení tabáku.

trvanlivost tabáku do vodní dýmky

Nejlepší nádoby na skladování tabáku

Optimální nádobou na skladování tabáku je malá skleněná dóza s hermeticky uzavřeným víčkem – tedy s mechanismem a gumovým těsněním, které zajistí naprostou neprodyšnost a vzduchotěsnost.

Vhodnou atlernativou je pak také:

  • Kovová krabčka, ve které jste tabákovou směs zakoupili
  • Uzavíratelný sáček nebo fólie
  • Malá nádoba z plastu

Poslední dvě varianty je však třeba brát s rezervou. Pokud se rozhodnete tabák ponechat v originálním sáčku, dávejte pozor na správné skladování ve svislé poloze. V opačném případě riskujete, že vyteče melasa a tabák vyschne.

V případě plastové nádoby je třeba zvolit plast, který neuvolňuje nebezpečné složky a hlavně – plast nepoužívejte opakovaně. Pachy, které do sebe nasává, by mohly při opětovném použití negativně ovlivnit chuť.

Trvanlivost tabáku do vodní dýmky

Trvanlivost tabáku udává dobu, po kterou si zachová své původní vlastnosti. Má na ni vliv zejména to, zda je balení otevřené a jak jej skladujeme. Po uplynutí určité doby se však kvalita tabáku začne měnit – zpravidla ne k lepšímu.

  • Před otevřením balení lze tabák skladovat 1 až 3 roky (doba je uvedena na každém balení)
  • Po otevření balení se trvanlivost tabákové směsi zkracuje na maximálně šest měsíců, a to pouze při správném skladování

Datum spotřeby je však něco jiného. Po uplynutí této doby není vhodné výrobek využívat, jelikož se může jednoduše stát zdraví nebezpečným a nést riziko infekce. Před použitím tabáku proto vždy zkontrolujte datum spotřeby. 

Že už tabák není vhodný snadno zjistíte také podle přítomnosti kondenzace, nepříjemného zápachu nebo neobvyklé suchosti. 

Co může ovlivnit trvanlivost tabáku?

Trvanlivost tabáku v první řadě ovlivňuje hlavně okolní teplota:

  • 10–15 °C je ideální teplota pro skladování, v těchto mezích jsou zachovány všechny kvality tabáku
  • 5–10 °C je přijatelná teplota pro skladování, která však již ovlivňuje chuť tabáku
  • 15–20 °C je teplota, která snižuje trvanlivost na 3–4 měsíce, přičemž chuťové vlastnosti jsou zcela zachovány
  • Nižší nebo vyšší teploty pak mají na chuť a vlastnosti tabáku negativní vliv

Trvanlivost tabáku ovlivňují i další faktory, zejména:

  • Aditiva a dochucovadla v tabákové směsi: Ovocné přísady výrazně snižují trvanlivost.
  • Obal tabáku: Porušení pečeti a nedokonalý obal také snižují trvanlivost tabáku.

A ještě tip na závěr: Pokud hodláte tabákovou směs skladovat delší dobu, dejte ji do lednice, ale nemrazte ji. Zmražením tabáku úplně zkazíte jeho chuť.