Jak vybrat tabák do vodní dýmky

Tabák do vodní dýmky - jak vybrat?

Pronikáte teprve do světa vodních dýmek a nevíte, jak se zorientovat v široké nabídce? Přesně pro vás jsme připravili průvodce výběrem tabáku.

Výběr tabáku do vodní dýmky

Zorientovat se ve světě vodních dýmek asi nikdy nebylo složitější než dnes. Existují desítky značek a špičkových výrobců, kteří se orientují na těla vodních dýmek, vázy, korunky, tabáky a různé příslušenství. V minulém díle jsme se podívali na výběr korunek pro vodní dýmky, dnes si ukážeme možnosti tabáků do šíšy.

Trh se v posledních letech utrhl ze řetězu a každoročně přibyde nová značka a nespočet příchutí. Dnes tak existují desítky značek a stovky příchutí a i v České republice za posledních pár let přibylo několik distributorů. Dováží se tak například tabáky značek Dark Side, TangiersMIX TO, Maridan, Adalya a další.

Tabáky do vodních dýmek se liší na dvě hlavní kategorie: světlý a černý tabák. Další důležité členění je dle země výroby, použitého tabákového listu a v neposlední řadě tepelné výdrže.

Tabák do vodní dýmky dle tabákového listu

Pro výrobu tabáku do vodní dýmky se používají tabákové listy odrůdy Oriental, Burley, Virginie a občas můžete narazit také na doutníkové listy.

  • Virginie je nejčastěji používaný tabák, který může mít různou sílu dle tajného postupu výroby každé značky.
  • Burley je druhý nejvíce používaný list s vyšším obsahem nikotinu. 
  • Oriental se využívá výrazně méně, většinou se přidává maximálně pár procent.

Světlý vs. tmavý tabák do vodní dýmky

Světlý tabák je oproti tmavému neboli černému tabáku slabší. Pro jeho výrobu se využívá tabákový list Virginie, který je upravený tak, aby obsahoval méně nikotinu. Je proto ideální pro začátečníky s dýmkami.

Portfolio příchutí světlých tabáků je skutečně obrovské. Setkáte se se vším od ovocných, citrusových a krémových chutí až k netradičním příchutím, jako je bazalka. U nás jsou nejznámější značky Adalya, 7-days, Maridan, Al-fakher, Element a MIX TO.

Pro černý tabák je typická větší síla, záleží ale na značce. Nejčastěji se při výrobě opět využívá tabákový list Virginie, ale do směsi se přimíchává Burley a/nebo Orienta. Některé tabáky jsou dokonce čistě na bázi Burley listu.

Opět můžete vybírat z bohatého portfolia a za nás se dočkáte věrnějších aromat. Za zmínku určitě stojí speciality, jako je chilli, losos a steak. V České republice koupíte černý tabák například od značek Dark Side, Tangiers, Element, Spectrum a nově také Black Burn, WTO a další.

Tip: Už jste pronikli do světa netradičních příchutí tabáku? Zakouřit si můžete třeba žitný chléb, sýr nebo kukuřici. 

Zajímavé tabáky, které stojí za pozornost

MIX TO je speciální tabáková směs, kde je zvlášť balená tabáková sušina obohacená o aromata a lahvička s glycerinem. Glycerin jednoduše nalijete do směsi, navlhčíte tabákový list a můžete kouřit. Díky tomu výrobce tabák nabízí za skvělou cenu! O tabáku MIX TO jsme pro vás napsali článek, ve kterém zjistíte všechny důležité informace.

Další ze zajímavých tabáků je WTO. Při jeho výrobě se nepoužívá ani Virginie, ani Burley, ale doutníkové listy po alespoň čtyřleté fermentaci. Prodává se v několika řadách:

  • Cuba – jedná se o slabší řadu bez použití aromat
  • Tanzanie – o stupeň výraznější než Cuba, pořád ale slabší
  • Caribbean – středně silná řada pro zkušenější dýmkaře
  • Nicaragua – nejsilnější řada s velmi výraznou chutí
  • Perique – silná limitovaná řada, které se ročně vyrobí jen pár tun

Tabák BlackBurn obsahuje Burley list a je silnější než například DarkSide. Zajímavý je ale zejména specifický proces výroby, který zajišťuje lepší konzistenci produktu. Namísto obvyklého vaření listů tabáku výrobce k měkčení používá speciální směs, ve které listy leží 48 hodin a následně 2 týdny fermentují.

Americké tabáky Tangiers se na trhu objevili již roku 2000, ale i po 20 letech si drží svou kvalitu a pevné místo. Mezi jeho největší výhody patří, že si s ním může dýmkař snadno pohrát – je jen na vás, jestli ho nabijete na chuť nebo na sílu. Tabák Tangiers se vyrábí ve čtyřech řadách:

  • BORQUQ: Nejslabší řada tabáků Tangiers
  • NOIR: Středně výrazná a nejrozšířenější řada, dostupná i u nás
  • F-LINE: Základ je stejný jako u řady Noir, tabák je ale obohacený o kofein
  • BURLEY: Nejsilnější řada vyrobená z listů Burley, které vydrží více tepla

Za zmínku stojí i netabák od značky Chabacco. Jedná se o tabák z čajových lístků, nepoužívá se zde vůbec tabáková sušina. Značka nabízí tři řady: bez nikotinu, Medium a Hard. V České republice je dostupná řada Medium, jejíž portfolio činí 17 příchutí.

Na závěr bych chtěl zmínit zajímavý projekt jménem Theo. Jde o český tabák do vodní dýmky. S výrobcem se osobně znám, snaží se vše dělat nejlépe, jak je možné. Ve svém portfoliu má 13 příchutí a využívá všechny tři hlavní odrůdy tabákových listů Virginia, Burley i Oriental. Jde o tmavý tabák, který se ale díky své jemné chuti hodí i pro mírně pokročilé dýmkaře. Příchutě jsou výborné samotné i na mixování – vyzkoušejte, co bude vyhovovat vám.