péče o korunku do vodní dýmky

Jak Pečovat o své korunky, aby Vám vydržely déle?

Koupili jste si novou korunku a chcete, aby vám sloužila co nejlépe a také co nejdéle? V tom případě je na čase naučit se o korunku správně pečovat. Připravili jsme pro vás proto jednoduchý návod, jak o korunku pečovat hned od chvíle, kdy ji doma vybalíte.

Jak pečovat o korunku na vodní dýmku

Správná péče o korunku rozhodně neznamená, že si před přípravou vodnice všimnete, že v ní stále máte zapomenutý tabák po minulé session. Samozřejmě i to je možná varianta, rozhodně pak ale nemůžete čekat, že vám korunka bude stejně dobře sloužit dlouhá léta a chuť tabáku bude optimální. Péče o korunku by měla začínat hned po nákupu a čištění po jejím použití není vhodné dlouho odkládat.

Péče o korunku po nákupu

Konečně jste si vybrali vysněnou korunku, je ale hliněná a vy si nevíte rady s péčí? Hliněné či keramické korunky vyžadují při čištění zvláštní pozornost, protože jsou nejnáchylnější k pohlcování chutí (melasy). Vyčistit se dají několika způsoby a péči byste se měli věnovat ještě před prvním použitím.

  1. Opláchněte korunku studenou vodou, abyste odstranili prach.
  2. Poté ji vložte na 15–20 minut do teplé vody. Pozor, voda nesmí být horká, už vůbec ne vroucí! Při namáčení se nasytí póry a korunka získá vhodný povrch.
  3. Po odmočení korunku vytáhněte z vody, otřete a nechte úplně vyschnout (alespoň 20–40 minut).
  4. Nabijte zkušební dýmku. Doporučujeme použít tabák, u kterého vám nebude líto, když výsledek nebude dokonalý. Zkušební nabití je třeba pro zatažení pórů, ale při prvním použití možná ucítíte zápach hlíny.
  5. Po prvním použití korunku vyčistěte, nechte uschnout, nabijte dobrým tabákem vesele používejte dál. 

Čištění korunky po dokouření dýmky

Po dokouření dýmky nechte korunku vychladnout tak, aby byla na dotyk sotva teplá. Poté ji opláchněte vlažnou vodou a nechte oschnout.

Před dalším použitím doporučujeme pro ochranu materiálu a prodloužení životnosti opláchnutí opakovat, nechat 15 minut oschnout a teprve poté plnit.

Generální čištění korunky na vodní dýmku

Jednou za čas je vhodné korunku vyčistit pořádně. Pokud vaše korunku potřebuje generální čištění, vsaďte na jedno z následujících doporučení: 

  • Korunku vložíme do horké vody (nikoliv vařící) a necháme dobře nasáknout. To většinou stačí k odstranění zápachu a vytažení melasy z pórů. 
  • Korunku vložíme do trouby a necháme melasu vypéct. Z trouby se bude hodně kouřit, ale melasa se tak odstraní účinněji. Nezapomeňte dát pod korunku pekáč nebo pečící papír, aby stékající melasa neznečistila dno trouby.
  • Využijete první způsob, ale do horké vody přidejte jedlou sodu, která nasákne aroma i mastnotu.

Proč keramické korunky vyžadují zvláštní péči? 

Keramické korunky jsou vyrobeny z přírodních surovin. Jsou tvarovány ručně na hrnčířském kruhu a následně vypalovány ve speciálních pecí při vysoké teplotě. Hlína je poměrně odolný materiál, který se používá již od starověku, je ale třeba o něj správně pečovat. 

Keramický povrch má porézní strukturu, skrz kterou proniká melasa z tabákové směsi. Když o korunky nebudete pečovat, časem tyto zbytky pravděpodobně začnou ovlivňovat chuť při kouření.

Některé keramické korunky jsou opatřené glazurou, která uvolňování melasy do korunky zabraňuje. Nevýhodou je ovšem podpora vedení tepla, která zvyšuje riziko spálení tabáku v dýmce.

Tipy pro prodloužení životnosti korunky 

Chcete, aby vám hliněná korunka vydržela skutečně dlouhou dobu? Dodržujte naše tipy a její životnost prodloužíte. 

  • Odstraňte tabák z korunky ihned po dokouření. Hlavní příčinou kontaminace pórů keramického povrchu je zúžení pórů při úplném vychladnutí a zatuhnutí melasy, která se z nich pak špatně vymývá.
  • Místo obyčejného alobalu používejte moderní Heat Management System, který lépe rozvádí teplo uvnitř korunky.
  • Pořiďte si více typů korunek a využívejte je podle druhu tabáku. Jedny čistě na světlý a jiné čistě na tmavý tabák.