nejlepší korunka na vodní dýmku

Jak vybrat korunku?

V dýmkařském světě existuje nespočet způsobů, jak připravit vodní dýmku. Nepostradatelnou součástí je však korunka na vodní dýmku, do které se vkládá tabák, jež poté rovnoměrně prohřívá. Právě na její výběr se v dnešním článku zaměříme.

Jak vybrat korunku na vodní dýmku

Korunky můžeme rozdělit do několika kategorií podle materiálu, tvaru nebo způsobu vedení tepla. Dále se samozřejmě liší designové provedení co se týče barev a podobných detailů, v tu chvíli již ale záleží spíše na osobním vkusu a vzhledu vaší vodní dýmky.

Materiál korunky na vodní dýmku

Když se podíváme na materiál, nejčastější jsou korunky hliněné či keramické. Najdeme je v naprosté většině podniků a zaměřujeme na ně i naši nabídku. Další materiály, se kterými se můžete setkat, jsou například silikon a sklo.

Co se zpracování týče, rozdělujeme korunky na tlustostěnné a tenkostěnné a také podle toho, zda jsou či nejsou glazované. Glazura je povrchová úprava, kterou pravděpodobně znáte z keramického nádobí.

U korunek glazura umožňuje lepší vedení tepla, což v praxi znamená, že se korunka více zahřívá a dodává více síly.

Tvar korunky na vodní dýmku

Dalším kritériem je tvar. Dnes jsou nejpoužívanější typy turek nebo phunnel, ale vyskytuje se mnoho variací, které určují, k čemu daná korunka slouží nejlépe. Tvar korunky výrazně ovlivňuje, zda bude převažovat chuť nebo síla.

Další typy jsou například phunnelu podobný vortex nebo slamander, který pojme okolo 50 g tabáku. Čím dál častěji se setkáte také s hybridními korunkami, které kombinují vlastnosti několik klasických tvarů.

Korunky na dýmku typu turek

Když se podíváme podrobněji na typ korunek typu turek, poznáme je primárně podle miskovitého tvaru prostoru pro tabák a menších dírek na dně. Dírek bývá zpravidla 4–8, ale některé netradiční typy mohou mít i více. Tyto malé otvory slouží k distribuci tepla, které proudí z vrchu korunky přes tabák dolů do těla dýmky. Tabák se díky nim rovnoměrné prohřívá a my si tak můžeme plně užít jeho plný potenciál.

Pro nabití korunky se nejčastěji využívá forma flafu, tedy lehkého nasypání tabáku do korunky bez velkého utlačení. Tento způsob nechává mezi tabákem malé vzduchové kapsičky, přes které proudí horký vzduch pomalu uvolňující nikotin z tabáku. Pro lepší tah samozřejmě můžeme udělat středovou dírku, pro silnější chuť naopak menší nebo žádnou. Jde o vysoce univerzální způsob nabití, který si snadno upravíte dle vlastní chuti.

Mezi nejznámější patří korunka Upgrade Form typ Standard, která je menší a pojme asi 20 g tabáku, a Smokelab typ V2, která je větší a pojme kolem 25 g. Využívá je drtivá většina podniků právě pro jejich variabilitu.

Dále je nutné zmínit i další značky a typy, jako je například glazovaná korunka Hooligan Bowl, Voskurimsya Turkish Mummy, která se vyznačuje lepším držením tepla, nebo Japona Killer, která je zase ideální pro silnější požitek z dýmky.

Phunnel korunka na vodní dýmku

Dalším typem, o kterém se chci rozepsat, je phunnel. Tento typ je typický velkým otvorem uprostřed, který vystupuje skoro po okraj korunky. Tabákem se nabíjí okolo tohoto výstupu, díky čemuž se melasa drží v korunce neprotéká do těla dýmky. Chuť lépe vydrží a posezení u dýmky můžete prodloužit. Pro nabití tabáku je opět ideální flaf, případně semidense (lehké udusání), vždy pod hranicí korunky.

Nejznáměšjí výrobce je Oblako, který nabízí tři velikosti: S (cca 10 g tabáku a ), M (cca 15 g tabáku) a L (cca 22 g). Dále je oblíbený typ Phunnel One od značky Smokelab, který se vyznačuje svou univerzálností, nebo korunky značky Glina. Zejména pak dva typy: Alien (mělká phunnel korunka na cca 12 g tabáku, u které je ideální dense nabití a využití tabáku značky Tangiers) a Harmony (větší a univerzálnější provedení, u kterého si užijeme výraznější chuť). Ještě můžeme zmínit například korunku Japona Mummy nebo značku Thor.

Nejlepší korunka na vodní dýmku

Výběr korunky se bude vždy odvíjet od vašich požadavků a očekávání. Jak jsem již zmínil, jiný typ se hodí, pokud toužíte po výraznější chuti a jiný pro silnější kouření. 

Pokud bychom se chtěli zaměřit na krátké posezení u dýmky, vybíráme korunky, které jsou objemem vhodné na zhruba 10 g tabáku. Z kategorie turků sem patří například Smokelab V1, která je hliněná, mělká a vhodná na zhruba 45minutové posezení.

Z kategorie phunnelů je vhodná například korunka Oblako S nebo novinka Oblako Flow, která je mělká, se zvláštní „stříškou“ nad středovým otvorem. Výhodou je zde provedení, které nutí procházet horký vzduch celým tabákem, aby se dostal pod stříšku. Proto je zde nutné dbát na nabití ve flaf stylu, aby nedošlo k ucpání otvorů pod stříškou. Glazurovaný povrch navíc umožňuje pohodlné využití i pro silné dýmky.

Závěrem bych dodal, že hmotnost tabáku záleží na jeho typu. Nelze doporučit, který typ korunky je nejlepší, proto doporučujeme zkusit více typů ve vašem oblíbeném podniku. Na základě preferencí si poté snáz vyberete korunku na domácí kouření, která vám bude nejlépe vyhovovat. Skvělou variantou je také vlastnit korunek více a střídat je podle nálady.