Kokosové uhlí pro vodní dýmky: technologie výroby a vlastnosti uhlí

Kokosové uhlí pro vodní dýmky: technologie výroby a vlastnosti uhlí

Jak Pečovat o své korunky, aby Vám vydržely déle? Čtení Kokosové uhlí pro vodní dýmky: technologie výroby a vlastnosti uhlí 4 minuty Další Netradiční příchutě do vodní dýmky

Sedět okolo vodní dýmky, vychutnávat si v klidu její chuť a povídat si s přáteli. Pro mnoho dýmkařů dokonale strávené odpoledne, které by se neobešlo bez kvalitních uhlíků. Dnes jsou nejpopulárnější kokosové uhlíky, jak ale vůbec vznikají a jaké jsou alternativy?

Jak se vyznat v nabídce?

Konečně jste si vybrali ideální vodní dýmku a je na čase nakoupit zásoby, abyste mohli začít dýmkařit. Najednou ale zjistíte, že specializované obchody nabízí výběr z desítek i stovek druhů tabáků, uhlíků a příslušenství pro vodní dýmky. Jak se v tom všem vyznat?

Bohatý výběr může být pro začátečníka matoucí a chcete-li čistou chuť, je nutné znát základní informace o vodních dýmkách i všem kolem nich. Proto u nás najdete řadu článků, které vám pomohou zorientovat se v dýmkařském světě. Dnes se podíváme na jeden z důležitých bodů, od kterého se odvíjí chuť dýmky: výběr uhlíků.

Druhy uhlíků pro vodní dýmky

Neznámější druhy uhlíků do vodní dýmky jsou:

  • Kokosové uhlíky
  • Dřevěné uhlíky
  • Dřevěné uhlíky ze skořápek vlašských ořechů
  • Dřevěné uhlíky z vinné révy
  • Dřevěné uhlíky z olivévých pecek

Uhlíky se vyrábí ve formě tyčinek, tablet nebo kostek. Každý typ má specifické vlastnosti a samozřejmě také fanoušky. Nesporným favoritem jsou ale kokosové uhlíky neboli uhlíky z kokosových skořápek.

Kokosové uhlíky neobsahují nechtěný chuťový ocásek ani zdraví škodlivý ledek, rovnoměrně rozvádí teplo a dlouhodobě udržují požadovanou teplotu. Dostanete tak pouze čistou chuť tabáku, ať už je ovocná, kyselá nebo sladká.

Složení kokosových uhlíků

Kokosové uhlíky se vyrábí ze skořápek kokosových ořechů. Jde o hlavní, nikoliv jedinou složku. Technologie výroby se může lišit, ale složení je vždy více méně stejné. Co tedy k výrobě potřebujete?

  • Kvalitní kokosová skořápka, která nesmí být vlhká
  • Voda, která umožňuje vytvarování uhlíku
  • Extrakt ze škrobu z kořene manioku

Přesně takhle jednoduše vypadá složení kokosového uhlí od většiny výrobců. Poslední komponent je nejdražší a velmi důležitý. Extrakt umožňuje zachovat tvar kostky i při vysokých teplotách a uhlí se díky tomu po 10 minutách žhavení nezbortí. Voda umožňuje kostku, ale až extrakt z kořene manioku ji drží pohromadě.

Výrobci mohou ušetřit a nahradit přírodní extrakt jinými přísadami. Jedním z příkladů je síra, která udělá téměř stejnou službu. Kvalita kokosového uhlí se ale znatelně zhorší.

Výroba kokosových uhlíků

Složení kokosových uhlíků je poměrně jednoduché, ale proces vaření je dlouhý a obtížný. Ne všude seženete dostatečně kvalitní suroviny – problém může být například vlhká skořápka, kvůli které uhlíky zapáchají, špatně se nahřívají a drolí se.

Proces vytváření kokosových kostek vypadá takto:

  • Skořápka kokosu se vybírá ručně a je nutné zcela odstranit dužinu.
  • Poté se skořápka nechává dokonale vyschnout. Větší výrobci používají speciální sušičky.
  • Sušená skořápka je rozmělněna na prášek, který se smíchá s vodou a extraktem z kořene manioku.
  • Z kaše se vytvoří těsto, které se vloží do lisu pro zpracování materiálu.
  • V lisu je odvedena přebytečná vlhkost a vzduch a vylisovaná forma je odeslána k řezání.
  • Nejdříve se vytvoří v podstatě klobása, která je poténakrájena na menší kousky – už nám známé uhlíky.
  • Po zpracování se uhlíky nechávají dále vyschnout a vypálením se celý produkt zafixuje.

Jak vidíte, výroba kokosových uhlíků do vodní dýmky je poměrně komplikovaná. Kromě toho je potřeba hlídat, aby se při výrobě nepřidávalo do směsi obyčejné dřevo.

Výrobci tak někdy snižují náklady a zvyšují objemy, ale vzniká nekvalitní produkt. Ten se naštěstí na trhu nikdy dlouho neudrží. U nás si můžete být jistí, že všechny várky pořádně zkontrolujeme a dostanete jen nejlepší kvalitu.

Většina továren na výrobu kokosového uhlí se nachází v Indonésii. Toto místo je vyhlášené velkým množstvím surovin a klima umožňuje sušení přímo pod širým nebem. Téměř všechno moderní uhlí se vyrábí právě zde.