Co ovlivňuje výška vodní dýmky?

Co ovlivňuje výška vodní dýmky?

Požitek z kouření vodní dýmky závisí na řadě faktorů, zejména na použité tabákové směsi a kvalitě uhlí. Mnoho odborníků se také shoduje, že kvalitu ovlivňují do značné míry i parametry samotné vodní dýmky. Dnes se podíváme na to, k jakým procesům při kouření dochází a co ovlivňuje délka vodní dýmky.

Délka hřídele vodní dýmky a fyzikální procesy

Výška dýmky, respektive délka hřídele, má přímý vliv na několik fyzikálních procesů, které probíhají při kouření vodní dýmky.

  • Koagulace: V důsledku procesu koagulace se snižuje počet a zvyšuje velikost částic v dýmu. Proto, pokud je hřídel delší, kouříte méně větších částic než u menší dýmky.
  • Kondenzace/odpařování: Částice vznikají v korunce a poté se během potahu dostávají do těla dýmky. Jejich velikost je zpočátku menší než 0,3 µm. Vlivem rozdílu teplot, stylu nabití, tepelného nosiče a chladnějšího dna vázy s vodou vzniká v systému kondenzací částic přesycení, které vede ke zvýšení jejich počtu.
  • Srážení molekul: Když kouř prochází tělem dýmky, v důsledku difúze molekuly ulpívají na stěnách těla. Proto s delší hřídelí klesá počet částic. Chuťové složky také podléhají kondenzaci, což vede ke snížení koncentrace těkavých sloučenin.
  • Pohyb ve směru toku: Za zmínku stojí také hydrodynamický odpor (tah). Se zvyšující se délkou dýmky je třeba při kouření vynaložit větší úsilí.

Závislosti průměru hřídele

Při posuzování vlivu hřídele vodní dýmky je třeba brát v úvahu nejen její délku, ale také průměr trubky. Pro posouzení kvality kouření byla vzata v úvahu hydrodynamika bublin (frekvence tvorby, rychlost stoupání a velikost).

Je prokázáno, že se zvětšováním průměru hřídele se zvětšuje i velikost bublinek (rozdíl může dosahovat i 20–25%). Zároveň se také zvyšuje rychlost stoupání bublin (až +10 %). Ale pokud mluvíme o počtu bublin, které se tvoří při jednom potahu, pak tato hodnota obvykle klesá s expanzí hřídele.

Hydrodynamické vlastnosti ovlivňují proces přenosu hmoty. Uvnitř mají bubliny jak molekuly aerosolu, tak plynné médium (směs par těkavých sloučenin se vzduchem). Při interakci s vodou se aerosolové částice usazují, páry těkavých látek se absorbují a vodní pára kondenzuje na molekulách aerosolu. Navíc se zmenšující se šířkou hřídele roste hodnota hydrodynamického odporu.

Vliv ponoření difuzoru do vody

Během experimentů se také zjišťovalo, jaká hloubka ponoření difuzoru ovlivňuje kvalitu kouření. Pro zjištění fyzikálních procesů byla trubice snížena ze 3 na 10 cm. Ukázalo se, že při větším ponoření se průměr bublin zvětší o 30 % v důsledku zvýšení vnitřního tlaku.

V tomto případě se rychlost pohybu částic zvyšuje a jejich počet klesá. Při ponoření difuzoruje navíc pozorováno zvýšení depozice molekul aerosolu až o 30 % a také zvýšení hydrodynamického odporu. Hodně z toho souvisí s hydrostatickým tlakem vody uvnitř vázy.

Závěr experimentu

Na základě výsledků experimentů můžeme usoudit, zda výška vodní dýmky ovlivňuje kvalitu kouření.

  • Délka trubky má ve skutečnosti vliv na fyzikální a chuťové vlastnosti kouře z vodní dýmky. Střední vodní dýmky (cca 35 cm vysoké) jsou na základě získaných informací považovány za nejlepší volbu.
  • Kouřivost kratších vodních dýmek je o něco vyšší díky snížení usazování částic na vnitřních stěnách.
  • Na průměru hřídele závisí nejen tah, ale také na hydrodynamika vznikajících bublin. S rostoucí šířkou trubice klesá absorpce těkavých látek a dochází k ukládání molekul aerosolu. Díky tomu jsou chuťové vlastnosti jasnější, aroma bohatší a síla vyšší.
  • Snadnost trakce závisí na celkové hodnotě hydrodynamického odporu každého prvku vodní dýmky. To platí jak pro šířku těla, tak pro hloubku jeho ponoření do vázy s vodou.
  • Se zvýšením stupně ponoření trubice (difuzoru) se výrazně zvyšuje absorpce těkavých sloučenin a zvyšuje se procento sedimentace částic kouře z vodní dýmky. V důsledku toho dochází ke snížení pevnosti, zhoršení chuti a aromatických vlastností.

Všimněte si, že v praxi jsou rozdíly v kouření při použití hřídelí různých délek a šířek nevýznamné. Hustota kouře závisí na volbě tabáku, zahřátí a způsobu nabití korunky. Kupte si vodní dýmku, která odpovídá vašemu životnímu stylu, na velikosti nezáleží.