Různé možnosti přípravy korunky.

Různé možnosti přípravy korunky.

V minulých článcích jsme si popsali, jaké jsou typy korunek a jak si vybrat tu správnou, a jaké jsou u nás dostupné tabáky a čím se vyznačují.

Dnes si povíme o tom, jak tyto dvě věci skloubit dohromady, abychom docílili správné chuti a síly, a to z pohodlí našich domovů.

Dříve, než se pustíme do popisů a návodů, musím upozornit, že vše, co zde bude popsáno, je pouze má osobní zkušenost. Každý člověk má své specifika, ať už se to týká chuti, či síly. Berte tedy, prosím, tento článek jako ukázku mých osobních preferencí, od kterých se můžete do začátku odrazit, a postupem času si vytvořit vlastní styl.

Než začneme naši přehlídku, připomeňme si jeden fakt o chování tabáku v různých korunkách. Pokud nabijeme tabák do korunky typu phunnel, bude tabák pouštět menší množství nikotinu, takže získáme silově slabší dýmku, než když použijeme klasický typ korunky, tedy turka, kde dochází k lepšímu air flow skrze tabákový list, které umožní získání silnější dýmky. Nyní se již přesuňme na jednotlivá nabíjení.

Máme tři základní styly nabíjení. První je fluff – rozdrolený tabákový list, jako byste ho sypali do korunky jemně, aby byl načechraný a lístky tabáku nebyli zbytečně utlačovány. Druhý styl je Semi-dense – tento styl je podobný fluff, ale tabák decentně umačkáme do korunky. Poslední je Dense, který se nabíjí tak, že tabák utlačíme na sílu do korunky. Nejvíce se používá fluff, který je fajn jak na chuť, tak i na sílu, popřípadě semi-dense, kdy zamezíme air flow skrze tabák, a tím nám pouští méně nikotinu. Dense se používá u speciálních korunek, jako je Glina Alien, která tento styl nabíjení potřebuje, ale i Alpaca, nicméně k tomu se dostaneme později.

Také máme stupnici síly, kterou hodně lidí rádo používá a můžeme ve všeobecném meřítku říct, že 1-2 je světlá dýmka, 3-5 střední (primárně mix světlého a černého tabáku), 6-10 pro silnou dýmku. Osobně toto použití nemám rád, ale když už ho použiji, rád nechávám světlé a střední dýmky bez stupnice, protože z dané dýmky nevytáhneme takovou sílu, jako jsme tomu schopni u černých tabáků. Z toho důvodu bych pro naše účely jí použil jen u silnějších dýmek (černých).

Světlá dýmka neboli slabá, se vyznačuje použitím světlého tabáku, který obsahuje menší množství nikotinu. Pokud bychom chtěli opravdu slabou dýmku, doporučuji použít korunku typu phunnel, bez glazury, semi-dense a pod okraj korunky. Pokud něco silnějšího, tak bych šel do klasiky. Samozřejmě jsou tabáky ze světlých řad, které potřebují glazuru, nebo lépe fungují v klasice oproti phunnelu, ale to už si každý musí vyzkoušet sám, popřípadě se poptat ve vaší oblíbený dýmkárně.

Střední dýmky neboli šedé, jsou vlastně půl na půl a více se vyskytuji na Moravě oproti Čechám. Do korunky dáte půlku světlého a půlku černého tabáku, čímž vzniká silově střední dýmka. Pokud chcete slabší session, řídil bych se instrukcemi pro použití světlého tabáku, ale tabák bych promíchal. Pokud chcete silnější střední, tak dejte světlý tabák naspod a černý nahoru, protože většina černých tabáku snese více tepla než světlých.

Teď se dostáváme k zajímavějším věcem. Jak jsem zmiňoval, zde bych rád uplatnil danou stupnici síly. Rád bych zde zmínil značky tabáku, jako jsou Sebero, Theo, Darkside, BlackBurn, Tangiers, a doplňky, jako je například Dokha. Dokha je směs tabákové sušiny, přimícháním do dýmky jsme schopní zvýšit sílu nikotinovou. Pokud chcete zkusit poprvé černý tabák, doporučil bych značku Sebero, který je hodně slabý, takže ideální pro naší 1 na stupnici. Darkside a Theo bych použil v případě síly 1-2 ve phunnelu, 3-5 v klasice. BlackBurn je o něco silnější, proto bych ho dal na stupnici mezi hodnoty 5 a 6. Tangiers je velmi zajímavý tabák, který jde nabít na chuť, sílu ale I tabákovost dle použité korunky. Osobně bych použil klasický phunnel pro sílu v hodnotách 5 až 6, v klasice někde mezi 6 a 7, v evil korunce, což je speciální korunka vhodná na sílu díky jejímu tvaru, potom na sílu 8. Pokud bychom chtěli větší sílu, musíme použít evil korunku a promíchat s Dokhou, díky čemuž dosáhneme větší síly, asi někde mezi hodnotami 8 až 10. Samozřejmě zde platí vše, co kde jinde – na chuť je lepší phunnel a lehký semi-dense, silnější potom na fluff a do korunky typu evil. Máme tu I speciální nabití, kdy korunku Glina Alien nabijeme na menší Dense a docílíme větší chuti tabáku, když ale ji nabijeme na lehký semi-dense, tak získáme z tabáku primárně sílu. Když použijete korunku Glina Harmony, tak můžete získat tabákovost. Další zajímavost je Alpaca s Provostem, tedy styl nabíjení tabáku Tangiers dle Američanů. Do korunky použijeme něžnější dense, nabijeme pod okraj korunky, použijeme alobal a na něj dáme provost, menší uhlíky a můžeme kouřit klidně 2 hodiny a stále mít chuťově velmi dobrou dýmku. Nevýhodou tohoto nabití je ale doba nahřívání dýmky, které zabere zhruba 20 minut, kvůli prohřátí celé korunky.

Také můžete černý tabák nabíjet na point, což znamená, že tabák je zarovnán s hranou korunky a HMS se naplno dotýká tabáku. Overpack potom znamená, že nadbijeme korunku nad hranu korunky. Dříve se tabák také žehlil, čímž jsme docílili u nabití tabáku značky Darkside na overpack větší síly. Dnešní doba nicméně tuto metodu již tolik neumožňuje, neboť došlo ke změně struktury tabáku.

Poslední zajímavostí je Ruská bomba nebo květina. Nejde samozřejmě o nic nebezpečného, ale Vaše plíce dostanou zabrat. Používá se klasika, do které se dá tabák na fluff, na něj HMS, na něj alobal a 6 uhlíků. Toto celé se nechá zahřát delší dobu a poté můžeme směle přistoupit ke kouření. Doporučuji vyzkoušet ve více lidech, protože toto nabití není pro každého a je velmi silné, což může způsobit závratě, nevolnost, či pocity na omdlení.

Samozřejmě je toho hodně, co člověk může zkoušet. Toto, jak jsem již zmiňoval, je moje osobní zkušenost s korunkami a tabákem. Nejlepší je ale objevovat a zkoumat sám, co Vám nejlépe padne do ruky a plic.